De belangrijkste les in je leven en hoe je die op school kunt leren!

Een filmpje* uit Denemarken, over hoe mensen elkaar in hokjes plaatsen maar ook zoveel gemeen blijken te hebben, gaat viral op dit moment. Het filmpje laat zien dat wanneer we elkaar generieke vragen stellen als ‘ben je gepest’ of ‘ben je verliefd’, dat we dan buiten die hokjes van alles met elkaar gemeen hebben. Dan maakt het niet uit of je oud, moslim, christen of getatoeëerd bent. Het is een mooi filmpje, ik vond het ook ontroerend. We zijn uiteindelijk allemaal mens en er is meer dat ons verbindt dan dat ons splijt, is volgens mij de boodschap.

Ik zag meteen een les-vorm voor me. Leraren die aan de hand van vragen een soort ‘over de streep’ doen met de klas. In een klas waarin de tegenstellingen tussen leerlingen, net als in de wereld, groter worden. In deze vorm zouden we dan dus niet meer gaan praten over die verschillen, maar juist over de overeenkomsten. Vragen die mens eigen zijn, niet religie of afkomst gerelateerd.  Zodat we elkaar weer, buiten de hokjes, als medemens gaan zien. Best goed idee…

Toch vind ik het een nog beter idee om, juist in de klas, ook het gesprek aan te gaan over de verschillen in denkbeelden, geloof en overtuiging. Want het lijkt een beetje normaal te worden om vooral je mening hard en ongezouten te geven. In ieder geval hoor ik in de media weinig (geruststellende) nuancering. Wel een premier die roept ‘pleur op’ of ‘doe normaal’. Maar als dát normaal doen (aan het worden) is, dan zou ik willen pleiten voor ‘doe abnormaal!’.

Veel docenten doen dat natuurlijk ook al lang. Want hoe gaaf moet het zijn om jongeren, die compleet verschillend zijn opgevoed en totaal anders naar de wereld kijken, met elkaar een gesprek te horen voeren. Geen welles nietes of geschreeuw om gelijk te krijgen, maar ‘gewoon’ luisterend naar elkaar, vanuit interesse. Interesse in de verschillen, verbazing wellicht over de overeenkomsten en uiteindelijk begrip voor elkaars ideeën. Misschien wel de belangrijkste les die je kunt krijgen in het leven.

En probeer het ook eens met ouders… :-).

*Klik voor ‘Het filmpje uit Denemarken